Andrée 125

125 år sedan första luftfärden från Sverige till Finland och skivsläpp i Korpoström

I år har det förflutit 125 år sedan ingenjör S. A. Andrée i oktober 1893 strandade med sin luftballong på ett litet skär i södra Korpo. Han steg upp med ballongen över Stockholm och drev sedan iväg över Ålands hav. På kvällen lyckades han få mark under fötterna, men ballongen flög vidare. Han räddades av fiskaren Edward Danielsson från Brunskär, Korpo. Det var på många sätt en historisk händelse, bland annat för att det var första gången en människa kom luftvägen från Sverige till Finland. Brunskärs byalag uppmärksammar händelsen med ett evenemang i Skärgårdscentrum Korpoström lördagen den 7 juli 2018:

Brunskärstoner
Kl. 11.00 är det skivsläpp av Brunskärstoner med musik av Anna Danielsson. På skivan spelar Esbo spelmanslag, i Korpoström uppträder Brunskärs spelmän med några av låtarna. Låtarna har Anna skrivit på Brunskär och de är tillägnade skärgårdspersonligheter som varit en del av hennes liv.

125 år sedan första flygturen från Sverige till Finland
I år har det gått 125 år sedan ballongfararen och äventyraren S. A. Andrée strandade med sin luftballong på ett litet skär nordost om Brunskär i södra Korpo skärgård. Med anledning av jubiléet ordnas ett evenemang i Skärgårdscentrum Korpoström den 7 juli 2018 kl. 13 – 15 med bl.a. följande program:

  • Vi inviger en utställning om Andrées Finlandsfärd
  • Museichef Håkan Jorikson från Polarmuseet i Gränna berättar om Andrées bakgrund
  • Korpo Ungdomsförening läser valda delar av en pjäs om Andrées Finlandsfärd som skrivits av Brunskärsbon Anders Danielsson
  • Brunskärsborna berättar sin version om historien
  • Skådespelaren Anders Larsson representerar ballongflygaren själv
  • Musik och sång

Andrées flygtur har en historisk betydelse, eftersom det var första gången en människa kom luftvägen från Sverige till Finland.

Efteråt ordnas uppvaktning vid Andrées minnesmärke på Eskören, dit alla är välkomna med egna båtar. Uppvaktningen börjar ca kl. 16.

Inträde 15 euro. Barn under 16 år gratis.

Anmäl gärna om ditt intresse att delta i evenmanget, inträdet betalas på plats och ställe: